Non Stop: +4 0736 687 773

Ce sunt masinile autonome? Volo Rent a Car va explica

2020-01-04 11:30:10 Autor: Volo Rent a Car
Ce sunt masinile autonome? Volo Rent a Car va explica


     Vehiculele autonome, disponibile in viitor în flota Volo Rent a Car, sunt mașini sau camioane care pot să funcționeze în siguranță fară a fi necesară intervenția unui șofer uman. Aceste mașini fară șofer combină senzorii și software-ul pentru a controla, naviga și a conduce vehiculul. Deocamdată, în Romania și alte țări, nu există vehicule complet autonome care să poată fi puse legal în circulație. Mașinile complet autonome și funcționale există în faza de prototip dar în acest moment nu există un cadru legal pentru punerea lor în circulație. În schimb mașinile semi autonome convenționale oferite de Tesla, BMW, Audi, Mercedes, VW și disponibile pentru închiriere la Volo Rent a Car, sunt legale și oferă asistare la shimbarea benzii, asistare la frânare, asistare la parcare. Aceste mașini se conduc singure la viteze mici dar șoferii trebuie să țină mânile pe volan altfel mașina se va opri singură.

     Cu toate că este doar la început, tehnologia vehiculelor autonome se dezvoltă exponențial și ar putea să shimbe radical sistemul nostru de transport, de închirieri mașini Volo și indirect economia și societatea noastră. Constructorii din industria auto au creionat cinci nivele de autonomie estimând că vehiculele cu nivelul patru de autonomie vor fi lansate în viitorul apropiat.

     Diferitele modele de mașini sunt capabile de diferite nivele de autonomie iar Volo Rent a Car vă prezintă mai jos cele cinci nivele:

  •     Nivel 0: Toate sistemele majore ale mașinii sunt controlate de către un șofer uman;
  •     Nivel 1: Anumite sisteme, precum tempomat sau frânare automată, pot fi controlate de mașină câte una pe rând;
  •     Nivel 2: Mașina oferă cel puțin două funcții autonome simultane precum accelerație și direcție dar necesită șofer uman pentru a funcționa în siguranță – la Volo Rent a Car sunt disponibile spre închiriere mașini cu nivel 2 de autonomie;
  •     Nivel 3: Mașina poate să controleze toate funcțiile critice de siguranță în anumite condiții dar șoferul trebuie să preia controlul atunci când este alertat;
  •     Nivel 4: Mașina este complet autonomă în anumite scenarii de condus dar nu în toate;
  •     Nivel 5: Mașină este complet autonomă în toate situațiile.

     În prezent există mai multe tehnologii concurente pentru mașinile fară șofer dintre care Volo Rent a Car vă amintește de Google, Uber, Tesla, Nissan, VW, BMW, Mercedes și de alți constructori auto mari și companii de IT. În timp ce detaliile de design al acestor tehnologii diferă, majoritatea sistemelor autonome creează și mențin o hartă internă a împrejurimilor cu ajutorul unei game variate de senzori, precum radarul. De exemplu prototipurile autonome de la Uber utilizează 64 de raze laser împreună cu alți senzori pentru ași construi harta internă a împrejurimilor. Prototipurile autonome de la Google folosesc lasere, radare, camere video foarte performante și sonare. Informațiile trimise de acești senzori sunt procesate de sistemul software care alege calea de urmat pentru vehicul care mai departe trimite instrucțiuni servomotoarelor din mașină care controlează accelerația, frânarea și direcția. Algoritmii de evitare a obstacolelor, reguli codate la nivel de cip, modelare predictivă și discriminarea „deșteaptă” a obiectelor (a cunoaște diferența dintre un pieton și o bicicletă) ajută sistemul software să respecte regulile de circulație și să navigheze printre obstacole.

     Vehiculele semi autonome ar putea să necesite intervenția unui șofer uman dacă sistemul întâlnește incertitudini în timp ce în mașinile complet autonome s-ar putea să nici nu existe volan. Mașinile autonome se mai pot distinge prin faptul ca sunt conectate mereu cu împrejurimile adică pot comunica cu alte vehicule și chiar cu infrastructura rutieră ca de exemplu semafoarele de trafic din noua generație. Deocamdată, Volo Rent a Car vă amintește că, majoritatea prototipurilor autonome nu au această posibilitate, acestea se bazează doar pe senzorii și software-ul intern. Costurile și avantajele mașinilor autonome sunt încă ipotetice. Pentru a evalua impactul vehiculelor autonome, asupra șoferilor, economiei, mediului și sănătății publicului, sunt necesare mai multe informații.

     Siguranța este cel mai important element pe care îl pot oferi mașinile autonome. La o simplă cautare pe internet, Volo Rent a Car a aflat că la nivel global accidentele rutiere sunt responsabile pentru un număr de peste 1 milion de decese anual. Vehiculele autonome, ipotetic, ar putea reduce numărul de decese rutiere semnificativ deoarece software-ul și elementele de A.I. (inteligență artificială) se pot dovedi a fi mult mai sigure și mai puțin predispuse la erori decât șoferii umani. Insă, cea mai mare problemă de siguranță pe care o au sistemele informatice din aceste vehicule este securitatea cibernetică sau hacking-ul. Tehnologiile autonome vor ajuta la transportul persoanelor care nu pot să conducă precum vârstnicii și persoanele cu disabilități. Vehiculele autonome vor avea un impact negativ auspra șoferilor angajați în industria transporturilor, zeci de milioane de șoferi își vor pierde slujba.

     În viitor mașinile autonome vor revoluționa și industria inchirierilor auto, clienții vor închiria o mașină de la Volo Rent a Car din Cluj Napoca și aceasta îi va transporta rapid și in siguranță la toate destinațiile dorite. Vă invităm să închiriați o mașină de la Volo Rent a Car direct de la aeroportul internațional Avram Iancu.


Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0736.687.773
contact@volorentacar.ro